Onze voorspelling voor Office 365

Afgelopen tijd zijn er in Office 365 en met name op SharePoint gebied veel veranderingen geweest, maar wat kunnen we verwachten in de toekomst?

 

Twee jaar geleden zijn we begonnen met het maken van allerlei structuren in SharePoint om zo eenvoudig mogelijk te navigeren naar mappen in SharePoint. Wij wilden hierbij niets weten van synchronisatie van documenten, omdat dat alleen maar problemen opleverde met het gevolg dat bestanden kwijtraakten.

 

Dagelijks werden er veel blogs geschreven over hoe je SharePoint Sites het beste kon opzetten. Uit de verschillende blogs werd al snel duidelijk dat een ieder een andere kijk had op de inrichting van de SharePoint mappen. Het kon natuurlijk nooit de bedoeling zijn dat klanten vooral zoekende waren.

 

Oplossingen hiervoor zijn het toepassen van metadata om de vindbaarheid van documenten te vergroten en het toevoegen van aparte subsites (voor aparte rechten voor elke gebruiker). Maar wij merken dat klanten hier toch mee blijven worstelen en dat de vragen binnen blijven stromen.

 

Sinds vorig jaar heeft Microsoft grote stappen gemaakt om het gebruik van SharePoint te vereenvoudigen. Microsoft Teams is in het leven geroepen om het mogelijk te maken eenvoudiger bij je bestanden te komen en nieuwe documenten te creëren.

 

 

In het laatste kwartaal van 2017 (na de Windows Fall-update van oktober) zijn we ook de nieuwe Communicatie Sites binnen SharePoint gaan gebruiken. Deze sites maken het verspreiden van bedrijfsnieuws eenvoudig en elegant maakt op mobiel en in de browser. Dit zijn wel hele mooie verbeteringen, maar wat kunnen we verwachten in 2018?

 

Op basis van onze kennis en de vele blogs die wij tegenkomen zien wij de volgende veranderingen tot stand komen;

 

  1. De klassieke SharePoint Sites gaan weg. De oude zullen niet verdwijnen, maar kunnen wel omgezet worden naar de nieuwe lay-out. Dit geld ook voor publicatiesites.
  2. Kanalen binnen Teams kunnen worden uitgebreid met apps zoals Tabbladen, Connectors en Bots. Chatbots worden op dit moment erg veel ingezet om simpele vragen op te pakken.
  3. Nieuwe SharePoint onderdelen (webparts) die gebruik maken van de Office Graph API (doormiddel van deze koppeling kun je alle data binnen Office365 benaderen) om informatie te tonen aan de gebruiker die er op dat moment toe doet.
  4. Vanuit Teams is het mogelijk om met elkaar te chatten, maar deze zal uitgebreid gaan worden met telefonie. Skype voor Bedrijven zal daardoor waarschijnlijk komen te vervallen. Deze functionaliteit zal helemaal geïntegreerd worden in Teams.
  5. Extern delen met gastgebruikers zal in Teams volledig geïntegreerd worden. Hopelijk in een hele eenvoudige variant door bijvoorbeeld een email uitnodiging naar de gastgebruiker te sturen.
  6. Microsoft Flow zal nog verder uitgebreid worden met connectoren.
  7. Integratie met LinkedIn, Dynamics 365 zal verder verdiept worden. Zoekmachine Bing wordt uitgebreid met Bing voor Bedrijven om informatie vanuit je Office365 ook beschikbaar te krijgen in Bing. (Nee, het wordt daardoor niet zichtbaar op het internet)
  8. SharePoint zal een andere lading krijgen. Het zal vanuit Teams gebruikt gaan worden als data opslag, maar via Teams gevuld worden. Het zal mogelijk zijn om de beveiliging nog verder in te richten om te voldoen aan allerlei compliancy onderdelen (denk aan de AVG/GDPR regelgeving).

 

 

Iedereen die de naam SharePoint kent vanuit het verleden zal zien dat deze naam geen eer doet aan het product dat ze nu op de markt zetten. Na heel wat jaren zien we dat het product nu volwassen wordt en een stuk eenvoudiger in gebruik.

 

Wij gaan ons de komende tijd inzetten om Teams te verrijken. We gaan het mogelijk maken om middels Microsoft Flow Teams automatisch te laten vullen met allerlei zaken die men vooraf ingesteld wil hebben bij het aanmaken van een Team.
Werk je als organisatie met veel projecten en wil je dat structureren? Dan kun je dat middels Flow organiseren en je processen automatiseren. Ben je ook benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met remco@bp2d.nl of bel ons op telefoonnummer 020-2374000.

 

 

31 januari
2018

Auteur


Linda van Bakkum