Verslag Microsoft Inspire 2017 – zondag en maandag

Dag 0: Zondag 9 juli

De dag voor de officiële aftrap op maandag begint  met een strak blauwe lucht, Trump die net thuiskomt uit Duitsland en al vroeg veel activiteit in het Nederlandse hotel, The Mayflower. De drukte bij het ontbijt waar we met een aantal collega’s zien dat Max na de eerste meters al uitvalt en een groep zich klaar maakt om in oranje shirtjes te gaan hardlopen door de stad.

 

 

De dag voordat het programma officieel begint, zijn er ook al een groot aantal sessies. Zelf waren we aanwezig bij de Pre-days voor Office 365 en Devices. Beide bijeenkomsten zijn onder NDA dus nog niets over te vertellen maar er komen een aantal interessante nieuwe producten aan. Hier zal later in de week meer over bekend gemaakt worden.

 

Om 12 uur ook de opening van het Holland House, de hangplek voor de Nederlandse deelnemers (rond de 600) van Microsoft Nederland. SnelStart, de Partner of The Year van Nederland werd nog even in het zonnetje gezet en hiermee ging Inspire 2017 officieel van start.

 

Rond borreltijd verzamelden zich groepjes voor diverse leveranciersborrels van o.a. Barracuda en werd de stad voor het eerst onveilig gemaakt

 

Dag 1: Maandag 10 juli

Vandaag het hoogtepunt van de conferentie, de keynote speech van Satya Nadella, Microsoft’s CEO. Een prima reden om vroeg af te reizen naar het Verizon Centre waar de 17.000 bezoekers door een veel te klein aantal security poortjes moeten, met lange wachtrijen tot gevolg. Met bijna Duitse grundlichkeit werd strak om 08:45 afgetrapt waarbij opviel dat het ‘Nederlandse vak’ vol zat. Blijkbaar hebben onze collega’s de rijen een stukje afgesneden, terwijl anderen braaf in de hete zon stonden te wachten.

 

 

Na de inleidende muziek en feel-good filmpjes startte Nadella met het strategisch overzicht. De missie om iedereen op de planeet in staat te stellen meer te bereiken werd toegelicht met voorbeelden van o.a. de bergbeklimster Melissa Arnot-Reid die wereldwijd een netwerk vanuit de meest afgelegen plaatsen kan onderhouden dankzij de cloud en mobiele toepassingen.

 

 

Na de traditionele bedankjes aan de partners werd de strategie verder uitgewerkt. Wat opvalt is dat alle stukjes van de puzzel steeds meer in elkaar passen. De infrastructuur wordt samengebracht in de Intelligent Cloud, de devices vormen samen de Intelligent Edge. Het meest sprekende voorbeeld is de Surface hub. Je kunt het zien als een mooi maar duur scherm met wat extra functionaliteit, maar ook als het centrum van samenwerking in teams. Het werken in teams kan een stuk dynamischer worden omdat iedere deelnemer vanaf zijn eigen device kan deelnemen. Office 365 applicaties als OneNote en Teams maken interactie direct zichtbaar voor alle deelnemers en de Hub is volledig geïntegreerd met Skype for Business zodat ook remote gebruikers deze functionaliteit hebben.

 

 

Voor alle toepassingen komt nieuwe functionaliteit beschikbaar die vaak gebruik maakt van het combineren van data om zo de productiviteit te verhogen. Bij voorbeeld PowerPoint waarbij heel eenvoudig nieuwe templates gemaakt kunnen worden die gebruik maken van foto’s op het device. Of Word dat vanuit Teams weet dat een bericht gevoelig is en er automatisch beveiliging op toepast.

 

Een belangrijke aankondiging is Microsoft 365. De naam is niet verrassend maar het voegt een aantal producten samen die eigenlijk steeds vaker samen gekocht werden en in de huidige wereld met bedreigingen uit Cyberspace ook steeds belangrijker worden. Het is een combinatie van Office 365, EM+S (de Enterprise Mobility Suite) en Windows 10. Microsoft 365 komt beschikbaar in een Business versie voor het MKB en een Enterprise versie die doorpakt op de bestaande E3 en E5 licenties.

 

 

Na de Keynote waren er honderden sessies over de meest uiteenlopende onderwerpen. Interessant was de sessie met Spinpanel, een Nederlandse ISV die het beheer van Office 365 vereenvoudigt.

 

In de middag hebben we deelgenomen aan een Ronde Tafel discussie georganiseerd door Tech Data waar de Global VP Cloud in discussie ging over de richting van distributie in het Cloud tijdperk en we hem van feedback hebben voorzien. Met name over de komende schaarste van ICT-ers en of/hoe het leerplatform van TechData daarbij zou kunnen helpen.

 

 

Een volle dag met veel nieuws. Op naar meer nieuws op dag 2

12 juli
2017

Auteur


Leo van Schie