Window XP stopt

Stop met gebruik Windows XP

Vandaag is Microsoft gestopt met het uitbrengen van updates voor Windows XP. Het besturingssysteem heeft de status ‘end-of-life’ gekregen. Het NCSC adviseert samen met DefCERT, Microsoft en Team High Tech Crime om niet langer Windows XP te gebruiken, maar over te stappen naar een ander besturingssysteem.

 

Alle software, ook Windows XP, bevat programmeerfouten. Deze fouten kunnen leiden tot kwetsbaarheden in de beveiliging, waardoor kwaadwillenden op uw computer kunnen inbreken. Softwaremakers brengen regelmatig updates uit om deze kwetsbaarheden te verhelpen.

 

Windows XP stamt uit 2001. Microsoft heeft daarom aangekondigd niet langer updates uit te zullen brengen voor Windows XP. Computers die na april 2014 nog Windows XP gebruiken, zullen kwetsbaar zijn en blijven voor aanvallen door kwaadwillenden.

 

Voor organisaties die Windows XP gebruiken, is het migreren naar een ander besturingssysteem een aanzienlijk project. Gebruikt uw organisatie nog Windows XP en bent u nog niet begonnen met de overstap, dan is nu het moment daarvoor. Neem contact op met NM2D om de alternatieven voor uw organisatie te bespreken.

 

Factsheet: Stop met gebruik Windows XP (bron: Nationaal Cyber Security Center)

08 april
2014

Auteur


René Smit