Op vakantie? Check deze tips voor veilig ‘internetten’.

Heerlijk! De vakantie staat voor de deur. Kosten nog moeite zijn gespaard om er een fijne en onbezorgde tijd van te maken. Natuurlijk ben je zuinig op je spullen en pas je extra goed op want verlies of diefstal is zo vervelend. Zeker in het buitenland.

 

Maar wat ik je eigenlijk wil vragen: “Ben jij ook zo voorzichtig bij het gebruiken van je smartphone, tablet of laptop? Gebruik jij je eigen data-bundel als jij je tijdlijn op Facebook checkt, of maak je gebruik van een (openbaar) WiFi netwerk als je langs de nieuwste stories op Instagram swiped?”

 

Data-bundels zijn tegenwoordig best groot, maar mocht deze op raken, is gebruik maken van gratis WiFi kostentechnisch best interessant. Je voorkomt hiermee hoge roamingkosten, vooral buiten Europa. Maar pas op! Openbare WiFi netwerken kunnen écht onveilig zijn.

 

 

Te mooi om veilig te zijn
Nietsvermoedende toeristen worden vaak naar deze onveilige netwerken gelokt. Wees alert als je namen als ‘Free WiFi’ en andere veelbelovende namen op het vliegveld, of op terras van dat leuke barretje tegenkomt. Vaak zit er een slimme hacker achter dit soort netwerken of soms zelfs kwaadwillende organisaties. Iedereen die verbinding maakt met dit netwerk en zijn e-mail, WhatsApp, banksaldo of wellicht het bedrijfsnetwerk checkt, laat vanaf dat moment gegevens achter. Al jouw gegevens zijn dan zichtbaar voor deze hackers. Zelfs je inlog- en mogelijke creditcardgegevens als je een onlinebetaling doet. En zij willen natuurlijk maar één ding: jouw geld. Daar moet je toch niet aan denken?!

 

Wij hebben daarom een aantal tips voor je op een rij gezet. Doe er je voordeel mee!

Tip 1: Zet ‘automatisch verbinden’ met WiFi uit

Het is mogelijk dat je smartphone, tablet of laptop automatisch verbinding maakt met beschikbare WiFi hotspots. Deze instelling kan dus gevaarlijk zijn! De meeste moderne smartphones hebben deze functie uitstaan maar doe vooral even een dubbel check. Je vindt deze functionaliteit onder je WiFi-button.

 

         

 

Tip 2: Controleer de aangeboden netwerknaam

Neem even de moeite om, bij (bijvoorbeeld) een medewerker, de juiste netwerknaam te checken. Is er niemand in de buurt? Ga dan op zoek naar een ander WiFi-punt waarvan je zeker weet dat het netwerk veilig is.

 

Tip 3: Beveilig je wachtwoorden

We hebben er hier al vaker over geschreven, maar het gebruik van verschillende wachtwoorden bij verschillende accounts is écht belangrijk. Stel dat het de hacker lukt om één wachtwoord te kraken, dan heeft hij alleen toegang tot dit account en niet alle andere. Een slimme tool om je te helpen bij het onthouden (en genereren) van al die verschillende wachtwoorden is de app van LastPass. Zo heb jij alles veilig opgeborgen en hoef je zelf niet zoveel te onthouden.

 

Tip 4: Firewall en antivirus

Zorg dat je antivirussoftware up-to-date is en je firewall aanstaat voordat je verbinding maakt met een onbekend/vreemd (WiFi) netwerk. Dit zorgt in ieder geval voor een eerste beveiliging en een mogelijke signalering als iemand wat probeert.

 

 Tip 5: Schakel ‘delen’ uit!

Het is goed mogelijk dat je bepaalde mappen openbaar hebt staan. Om bijvoorbeeld je foto’s of muziek te delen met anderen binnen je thuisnetwerk, maar zorg ervoor dat dit uitstaat als je verbinding maakt met een openbare WiFi-hotspot. Zo kan niemand anders op die manier je laptop/telefoon binnendringen.

 

 Tip 6: Check het slotje bovenin je browser

Als je zoekt op het internet naar bijvoorbeeld een leuk restaurantje, kan het zijn dat je via Google op de website van zo’n locatie terecht komt. Check dan bovenaan de pagina altijd even of de pagina beveiligd is met een ‘slotje’. Dit slotje krijgt een pagina als zij beveiligd is met een SSL certificaat. Met SSL als beveiliging kan eventuele communicatie (denk bv aan online reserveren) niet meegelezen of gemanipuleerd worden en kunnen persoonlijke gegevens niet in verkeerde handen vallen.

 

Tip 7: Maak altijd gebruik van een VPN

Een VPN (Virtual Private Network) zorgt ervoor dat elk wifi-netwerk waar je mee verbindt veilig wordt gemaakt. Je data wordt versleuteld, waardoor zelfs de netwerkbeheerder niks kan met de gegevens die jij verstuurt. En ook al mochten hackers je gegevens onderscheppen, ze kunnen hier niks mee omdat ze zijn versleuteld.

Er zijn diverse apps voor je mobiel in de appstores beschikbaar. De installatie voor een VPN in Windows 10 op je laptop of PC vind je hier.

 

Ons advies:

Internet gebruiken en browsen is het veiligst als je gebruik maakt van je eigen data-bundel, maak altijd gebruik van een L2TP of PPTP VPN en surf alleen op https-sites (denk aan het slotje), zeker als je tóch gebruik gaat maken van een openbaar (WiFi)netwerk. Better be safe, than sorry….

 

Wij wensen je een fijne en veilige zomervakantie toe!