Bedrijven vaker slachtoffer van slamming of lijnkaping

Na één belletje ongewild vastzitten aan een telefoonabonnement bij een andere provider. Het gebeurd steeds vaker, maar wat kunt u hieraan doen?

Krijgt u telefonisch een aanbieding voor een goedkoper contract? Wees dan alert. Eén keer ja zeggen is genoeg om vast te zitten aan een contract dat u helemaal niet wilt. Zelfs zonder dat u ergens een handtekening hebt gezet.

 

contract

 

Hoe werkt slamming?
Slamming is de ongewenste overname van het telefoonabonnement van een (zakelijke) eindgebruiker door een telecomaanbieder. Steeds vaker verschijnen er berichten in het nieuws en op het web met klachten van ondernemers omdat zij slachtoffer zijn geworden van slamming. Vaak blijkt dan dat deze telefonisch een aanbieding hebben gekregen en hier per ongeluk mee ingestemd hebben door een aantal keer ja of nee te zeggen. Per ongeluk hoor ik u denken? Ja, want de meeste slachtoffers hebben totaal niet door dat zij op dat moment mondeling een nieuw contract afsluiten. Pas bij ontvangst van de factuur van de nieuwe aanbieder of de afscheidsbrief van de oude aanbieder, beseft men dat er iets mis is en hun contract is overgenomen door een nieuwe provider.

 

Wat is lijnkaping?
Lijnkaping is het omzetten van een telefoon- en/of internetaansluiting naar een andere provider, zonder dat u daar als klant voorafgaand toestemming voor hebt gegeven. Dit kan op een aantal manieren gebeuren:

  • Uw lijn is gekaapt door een aanvraag van bijvoorbeeld uw buren
  • Uw telefonie is overgenomen door middel van ‘slamming
  • Door het opsplitsten van een pand, worden er nieuwe aansluitpunten gecreëerd. Hierdoor kunnen aansluitlocaties wijzigen met het risico dat een lijn gekaapt wordt, wanneer dit administratief en/of technisch niet goed is verwerkt.

 

Ondernemers kwetsbaar
De ongewenste overname van de telefoonaansluiting door andere partijen kwam een aantal jaren geleden vooral voor bij particulieren. Echter neemt het aantal klachten van ondernemers binnen het MKB fors toe. De wetgeving voor particulieren is in 2014 aangepast waardoor zij beter beschermd zijn door de wet. Door deze aanpassing kan een nieuw contract pas tot stand komen als deze schriftelijk wordt bevestigd. Voor zakelijke gebruikers geldt dit  helaas (nog) niet en is mondelinge toestemming al genoeg.

 

banner

 

Schade door slamming
Slachtoffer worden van slamming is erg vervelend. Niet alleen kost het u tijd en moeite om van het nieuwe ongewenste contract af te komen. U kunt ook te maken krijgen met financiële schade door overstapboetes en juridische kosten. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft daarom onlangs nog expliciet gewaarschuwd voor slamming. 

 

Wetswijziging nodig
Het ACM en de MKB brancheorganisaties pleiten ervoor dat ook bij ondernemers een handtekening nodig is bij een overstap naar een andere telecomaanbieder. Hiervoor is echter (opnieuw) een wetswijziging nodig, dus tot dat moment zult u als ondernemer zelf goed moeten opletten.

 

acm

 

Voorkomen is beter dan genezen
De meest effectieve manier om een ongewenste overstap te voorkomen is simpel: Vraag goed uit met welke partij u te maken heeft. Is het echt een medewerker van bedrijf X? Of iemand die zogenaamd namens bedrijf X belt? Zeg geen ja of nee, hooguit ‘geen interesse’ of verbreek de verbinding. Bent u wel geïnteresseerd? Spreek dan heel nadrukkelijk uit dat u niet telefonisch instemt, maar eerst een voorstel per post of e-mail wilt ontvangen. Lees vervolgens dit voorstel goed door. Het komt voor dat als u niet (binnen in de brief gestelde termijn) reageert op de e-mail, u vervolgens toch overgezet wordt naar een andere partij.

 

Slachtoffer?
Bent u telefonisch misleid en slachtoffer van slamming?

  1. Stuur direct een brief of mail naar de nieuwe aanbieder bij wie u ongewild een contract hebt. In deze brief of mail eist u herstel van de aansluiting en de overeenkomst met de oude aanbieder. Verzoek tevens om de bevestiging dat u geen contract hebt met de nieuwe aanbieder. Gebruik hiervoor de voorbeeldbrief van ACM.
  2. Ondanks dat de oude aanbieder geen mogelijkheden heeft om de situatie ongedaan te maken, kunt u altijd contact opnemen met onze helpdesk. Na uw melding kunnen wij in ieder geval uw klacht doorgeven aan de nieuwe aanbieder met het verzoek om uw klacht zo snel mogelijk op te lossen. Onze helpdesk  is bereikbaar via 020-718 91 90 of stuur een mail naar helpdesk@nm2d.nl.

 

Meer weten?
Bekijk het interview met ACM dat NOS onlangs heeft uitgezonden.