Apple toont nieuwe Pro-lijn: iMac, MacBook en iPad

De nieuwste versie van Apple’s operating system is aangekondigd en zal naar verwachting dit najaar beschikbaar komen. Met iOS 11 en macOS High Sierra heeft Apple een heel aantal wijzigingen en nieuwe features aangekondigd tijdens haar developer bijeenkomst afgelopen week. Ook werden reeks nieuwe apparaten gepresenteerd:de iMac Pro, MacBook Pro en iPad Pro. Met de nieuwe producten wil Apple technologieën als virtual reality (vr) en machinaal leren toegankelijk maken voor de zakelijke markt en met name ontwikkelaars.

 

De belangrijkste wijzigingen:

 

De iMac Pro-modellen
Nieuwe iMacs blinken vooral uit door schermprestaties, zwaardere processors, sneller geheugen en super beeldscherm. De ‘Next Generation’ beeldschermen worden volgens Apple 80 procent sneller en 43 procent helderder.

 

Apple’s nieuwste iMac Pro:

  • het instapmodel gebruikt een Iris Plus 640 grafische processor van Intel. In de zwaardere modellen zit Radeon Pro-kaarten (type 555 tot 580), met VRAM dat oploopt tot 8GB.
  • het RAM-geheugen kan worden opgevoerd tot 128 GB. Voor interne dataopslag beschikken de Pro-modellen standaard over volledig SSD, tot 4 Terabyte voor het meest luxe model.
  • heeft een 27-inch Retina 5K-display, een Intel Xeon-processor met maximaal achttien cores en een grafische verwerkingscapaciteit van maximaal 22 teraflop. Het is geschikt voor grafische toepassingen, zoals het maken van virtual reality (vr)-content en 3D-rendering in realtime.
  • is uitgerust met de Radeon Pro Vega als grafische processor. De Vega-GPU bevat een rekeneenheid en tot 16-GB HBM2-geheugen (High-Bandwidth Memory). Dit resulteert volgens Apple in elf teraflop aan single-precision rekenkracht. Het bedrijf stelt dat het apparaat hierdoor geschikt is voor realtime-3D-rendering en de ontwikkeling van vr-content.
  • ondersteunt maximaal vier terabyte aan ssd-opslagruimte en maximaal 128 gigabyte ecc-geheugen. Via de Thunderbolt 3-poorten zijn twee raid-arrays en twee 5K-displays tegelijk aan te sluiten.

imac-pro

 

Nederlandse prijzen en beschikbaarheid zijn nog niet bekendgemaakt.

 

Naast de aankondiging van de iMac Pro, vernieuwt Apple haar Macbook Pro. De 13-inch variant is voorzien van een 1,3-GHz Kaby Lake Core i7-processor, de 15-inch notebook beschikt over een 3,1-GHz Core i7-processor.
macbook-pro

 iPad Pro

Ook komt Apple met twee nieuwe iPad Pro-varianten (10,5 en 12,9 inch). De nieuwe Pro heeft een verbeterd scherm en een verbeterde chipset, waardoor hij niet alleen groter, maar ook sneller is dan de vorige generatie.

 

De tablets:

  • zijn uitgerust met een 64-bits A10X Fusion-chip en beschikken over een 6-core CPU en 12-core GPU.
  • beschikken over een Retina-display met ProMotion. Die technologie zorgt naar eigen zeggen voor een ververs snelheid tot 120 Hertz en draagt bij aan betere beeldkwaliteit en minder stroomverbruik.
  • zijn uitgerust met twee camera’s: één van 12-megapixel en één frontcamera van 7-megapixel.
  • zijn geschikt om foto’s en (4K-)video’s te maken, te bewerken en te delen en om 3D-beelden te renderen.

 

ipad-pro

Besturingssystemen

Apple toont ook een voorproefje van twee nieuwe besturingssystemen: macOS High Sierra en iOS11:
MacOS High Sierra
borduurt voort op de ‘gewone’ Sierra, met wat verbeterpunten waar nodig. Zo is er bijvoorbeeld verregaande VR-ondersteuning omdat graphics-technologie Metal een update heeft gekregen en zouden Javascript-apps tot 80 procent sneller moeten laden omdat de update is uitgerust met een nieuw bestandssysteem, genaamd Apple File System (APFS) en deze ondersteuning biedt voor High-Efficiency Video Coding (HEVC). Ook zijn er veranderingen doorgevoerd op het gebied van adblocking en het tegengaan van tracking.

mac-high-sierra

 

iOS 11,
het mobiele besturingssysteem voor iPhone en iPad. iOS 11 is niet bijzonder veel veranderd, maar er zijn toch wel wat nieuwigheden die de moeite waard zijn. Zo is het controlecentrum veranderd en is er een speciale auto-modus toegevoegd, die de bestuurder minder moet afleiden. Verder is Siri verbeterd, zoals eigenlijk bij elke nieuwe iOS-versie gebeurd, en zijn er veranderingen in het betaalsysteem Apple Pay, al is dat in Nederland nog niet echt van de grond gekomen.
Ook nieuw is ARKit, een augmented reality-platform voor iPhones en iPads. Hierop kunnen ontwikkelaars Pokémon Go-achtige apps ontwikkelen. De CoreML helpt developers om zelflerende apps te maken die beschikken over een voorspellend vermogen. Het besturingssysteem is als preview beschikbaar voor ontwikkelaars.

 

ios-11

 

  • Als Apple dit najaar het nieuwe smartphone-besturingssysteem iOS 11 vrijgeeft, staan de gebruikers van de iPhones 5 en 5C buitenspel. Ook bezitters van de iPad 4 zullen niet mee kunnen in de upgrade. Dat betekent dat deze systemen geen (beveiligings-)updates meer zullen ontvangen.

 

En nog veel meer…

Maar ook dat was nog lang niet alles. Hieronder in vogelvlucht wat Apple nog meer aankondigde:

 

– watchOS 4: De nieuwe versie van Apple’s smartwatch-besturingssysteem. Met nieuwe wijzerplaten, een update voor Apple Music op de Watch, slimmer gebruik van de batterijduur en nog meer Siri-integratie.

 

watchos-4

 

– Mac-updates: Bijna elke bestaande Mac krijgt een hardware update met betere schermen, meer werkgeheugen en nieuwe grafische kaarten. Nieuwe Mac’s krijgen ook Intel’s Kaby Lake-chips ingebouwd.

 

– HomePod: Een slimme speaker die we al even zagen aankondigen. De HomePod is Apple’s antwoord op Google Home en Amazon Echo, de home-hubs met spraakherkenning.

 

homepod

 

– Updates: Voor AirPlay, met bijvoorbeeld multiroom-ondersteuning en voor de App Store zelf.

 

Voor de Apple gebruikers en fans weer veel om naar uit te kijken. Neem voor meer info en beschikbaarheid contact met ons op.